Blog

Инулин – тайната съставка в SoupMeUp

by in Публикации 14 ноември 2019

Едва ли е нужно да обясняваме защо SoupMeUp съдържа зеленчуци и протеини. Всички са наясно с тяхната полезност. Нека ви споделим обаче защото добавихме в супата инулин.

Инулинът е вещество, което в естествената си форма се съдържа в растения като цикория, артишок, аспержи, банани, чесън, лук, праз лук, пшеница и диви картофи. То има кремообразна консистенция, богато е на фибри и е с ниско съдържание на калории.

Фибрите са въглехидрат, които човешкият организъм няма нужните ензими, за да разгради. Това обаче съвсем не значи, че не са полезни и необходими, защото в действителност фибрите служат за храна на полезните бактерии, обитаващи червата ни!

Червата ни са дом на между 15,000 и 36,000 вида бактерии. Само малка част от тях имат потенциала да действат като патогени, докато останалите живеят симбиотично с човешкия организъм – той им осигурява дом, а те вършат за него редица полезни дейности:

  • Стимулират имунната система
  • Пазят от инфекции
  • Защитават го от патогенни бактерии
  • Подпомагат синтеза на витамини

Една от най-важните функции на фибрите като инулин е, че осигуряват храна на полезните бактерии и по този начин стимулират растежа им.

Освен това инулинът формира гелообразно вещество, което:

  • Забавя храносмилането
  • Създава усещане за ситост
  • Помага за регулиране на холестерола
  • Подпомага редовната елиминация

Според някои проучвания инулинът помага цялостно за по-доброто усвояване на полезните вещества от храната ни и особено за по-доброто извличане на калция.

Други проучвания свързват инулина с контрола на кръвната захар, което го прави ценен помощник за регулиране на теглото.

Не по-малко значими са и проучванията, които целят да установят потенциалната роля на пробитиотиците и пребиотиците като инулин в превенцията на рак и по-специално рак на дебелото черво.

Всички тези потенциални ползи от инулина са причина да включваме в менюто си повече храни, естествено богати на тези полезни фибри. Това бяха и причините да добавим инулин в SoupMeUp, за да направим супата още по-полезна и хранителна.

About Maggi
Аз съм Маги, възпитаник на CSNN, автор, блогър, посланик на Food Revolution, на добрата храна и на идеята за по-здравословен живот. Добре дошли в моя вкусен и шарен свят!
    Количка