Blog

Коя е най-трудната за ядене храна?

by in Публикации 14 ноември 2019

Отговорът на този въпрос със сигурност ще ви учуди! Защото най-трудната за ядене храна е простичката и непретенциозна супа!

Защо е така?

Когато бебето се роди, то може да приема само течна храна под формата на мляко. Към 6-тия месец от живота му вече е готово да бъде захранено с идеално пасирана твърда храна, разредена с мляко или вода, така че да е полутечна. Постепенно бебето свиква с гъстотата и храната се пасира все по на едро. Някъде около годинка бебето е готово да опита супа с парченца, при което трябва да преглътне бульона и да сдъвче парченцата. Когато овладее това сложно изкуство, то вече е готово да яде храна с всякаква консистенция. Супата е своеобразен финал в неговото обучение по базово хранене.

А защо всъщност ядем супата вместо да я пием?

Много често любимите ни супи са пасирани и не съдържат парченца. Понякога дори ги сервираме в чаша. Защо тогава казваме, че ядем крем супа, а не че пием крем супа?

Причината е много проста! Супата е храна. Тя внася в тялото ни полезни вещества като протеини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали. За да ги усвоим пълноценно и за да достигнат до клетките ни, които се нуждаят от тях, е нужно организмът ни да разгради тези полезни вещества. А разграждането не се случва само в стомаха, както някои хора си мислят, а по цялата храносмилателна верига, която включва устата, стомаха, тънките и дебелите черва.

За да протече успешно това разграждане е много важно какво се случва на входа на веригата, а именно в устата. Там започва механичното разграждане на храната или онова, което правим със зъбите, докато дъвчем. Когато не дъвчем добре, натоварваме стомаха, защото той трябва да компенсира не добре свършената работа на зъбите, а нека не забравяме, че стомахът няма зъби!

Когато храната е предварително механично смляна както е при крем супата, пюретата, смутитата и другите пасирани храни, може да решим, че няма какво да дъвчем и да се увлечем да преглъщаме бързо храната си все едно че пием вода. Само че ще сгрешим! Защото освен механично в устата ни се случва и химично разграждане на храната!

Слюнката ни съдържа храносмилателни ензими, които стартират процеса на разпад на сложните молекули в храната към по-прости, така че да бъдат усвоими от тялото. Когато преглъщаме бързо храната си, не даваме възможност на слюнката да се смеси с нея и на ензимите да свършат своята важна работата! Ако това се случва редовно, може да имаме не само храносмилателни проблеми от това, че системно претоварваме следващите звена от хранителната верига, които се опитват да компенсират несвършената работа на устата, но също така да натрупаме и някои храносмилателни дефицити, защото ние не сме това, което ядем, както твърдят мнозина, а това, което усвояваме! Може да ядем и най-полезните храни, но ако не ги дъвчем, разграждаме и усвояваме добре, няма как да се възползваме от полезните им свойства!

Затова следващия път, когато хапвате супата, не забравяйте да дъвчете добре всяка хапка, дори ако супата е пюрирана или е SoupMeUp и си спомнете, че скромната супа е всъщност най-трудната за ядене храна!

About Maggi
Аз съм Маги, възпитаник на CSNN, автор, блогър, посланик на Food Revolution, на добрата храна и на идеята за по-здравословен живот. Добре дошли в моя вкусен и шарен свят!
    Количка